To contents

Medicinska sestra/tehničar ! Vaša iskusta,neke firme, savjeti ??

by novoime, January 21, 2016

Messages: 8

Language: Hrvatski

novoime (User's profile) January 21, 2016, 11:54:17 AM

The message is hidden.

_Ozrenko1 (User's profile) January 21, 2016, 5:55:48 PM

Pozdrav.

Pošto znam kako je meni bilo teško da sve ovo završim, i vidim da Vam niko ništa nije odgovorio, evo ja ću Vam ispričati šta sam ja sve morao uraditi. ridego.gif Naravno, ako budete imali dodatna pitanja, slobodno postavite. ridulo.gif

Prije nego što sam počeo da tražim posao, poslao sam moje papire na provjeru u Regierungspräsidium Darmstadt (to je samo za pokrajinu Hessen). Tu su provjerili razliku predmeta. Znači koliko smo imali teorije, a koliko prakse u BiH i onda su to uporedili sa Njemačkim školama i poslali mi pismo u kome stoji: da mi fali časova i teorije i prakse. Teorije 564 sati, a prakse 730 sati. Zbog toga sam mogao da biram između Kenntnisprüfung-a i Anpassungslehrgang-a. Izabrao sam ovo drugo, jer cu da radim 9 mjeseci i onda na kraju moram da polažem državni ispit za Medicinskog tehničara. Gore ste napisali da imate visoku stručnu spremu, a da li će Vam to pomoći, stvarno Vam ne znam reći.
Ja sam našao posao u pokrajini Hessen, u državnoj bolnici. Kada sam završio intervju i potpisao ugovor sa bolnicom, onda sam poslao papire u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH (na njihovom sajtu imate sve potrebne informacije pod "za nezaposlene") i trebao bih da idem sledeće sedmice da preuzmem te papire koje su oni bili poslali na provjeru u Njemačku i da predam za vizu. (Od Agencije ćete dobiti mejl, u kome je spisak potrebne dokumentacije za Ambasadu).
Imam položen B2 nivo na Göthe-Institutu (bez njega se ne bih mogao ni zaposliti). Mnogi su odlazili i sa B1, ali meni, za ovu bolnicu nije bilo dovoljno.
Smještaj, moja firma ne nudi. Morao sam sam da se snađem. Našao sam stan preko "immobilienscout24.com".

Naravno, sve se razlikuje od pokrajina i od poslodavaca! I što je najgore, sve traje. Svaka provjera, mi je minimum mjesec trajala. Ovo što je Agencija bila poslala na provjeru, mi je trajalo 2 mjeseca dok sam dobio odgovor da je završeno...
I da Vam kažem, da je ovaj sajt fenomenalan, meni je jako pomogao pri učenju jezika.
I još za kraj, moj savjet Vam je da tražite državnu firmu, bolja plata, a i kasnije se možete doškolovati (naravno ako želite). ridulo.gif

Nadam se da sam Vam koliko toliko pomogao. ridulo.gif
Lijep pozdrav!

novoime (User's profile) January 22, 2016, 10:05:02 AM

Naravno svaka informacija je jako korisna i hvala vam. Nisam naveo gore u poruci da sam trenutno u radnom odnosu ovdje u BiH i da mi je otezavajuca okolnost sto ne mogu uzeti neplacenog odsustva vise od mjesec dana. Sve administrativne procedure planiram tek kad zavrsim tecaj jezika. Sa kolegama koji su vec otisli ili planiraju otici sam u kontaktu i to su vecinom poslovi kucne njege ili domovi za stare. Naravno nemam nista protiv toga ali isto tako znam da je u zadnje vrijeme dosta neugodnih iskustava po tom pitanju.. od nelegalnih firmi, neplacanje poreza drzavi, neisplacenih prekovremenih sati radnicima itd., a meni je ovdje dati otkaz da bi otisao gore da radim. Misljenja sam da je najbolje tako kako ste vi uradili, sami nesli poslodavca i sami sebi sve izganjali jer i ovim posrednim agencijama nesto ne vjerujem. Recite mi molim vas jos nesto, da li u svakom slucaju moram gore ici odraditi razliku casova praxe i teorije. Jer sam zavrsio opsti smjer medicinske skole (drzavne) redovno.
(trenutno sam na a2 razini tako da ce potrajati jos to sve ali ako nije problem da mi ostavite mail da budemo u kontaktu dalje,Hvala puno! dinnoramic@hotmail.com )

_Ozrenko1 (User's profile) January 22, 2016, 12:23:14 PM

Malo Vam je komplikovanije ako radite, ali ništa nije nemoguće. Vi i dok radite, možete tražiti poslodavca (prijatelji ili rodbina mogu tražiti oglas u novinama ili se raspitivati okolo, vi takođe preko interneta (internet je čudo)) pa možete poslati Lebenslauf i Bewerbung u tu bolnicu. Ako Vas pozovu na intervju, uzmite slobodno ovdje i idite tamo, obavite razgovor, a onda ćete dalje da vidite sami šta i kako.
To je najvažnije, da imate stečeno srednje obrazovanje u državnoj školi, jer nisam čuo još nikoga da se sa vanrednom Medicinskom školom zaposlio u tim Domovima za stara lica, a kamoli u nekoj od državnih firmi.
Na to sam i mislio kada sam Vam rekao, da Vam je moj savjet da tražite državnu firmu jer sam i ja čuo od mnogih kolega koji rade kod privatnika, da su nezadovoljni. Od plate, smještaja pa do ponašanja pojedinih sestara/tehničara koji rade duže tu, prema njima.
Što se tiče agencija: prije nego što sam pronašao posao, ja sam aplicirao i na onaj Njemački projekat- Triple Win. Pozvali su me na intervju, obavio sam sa njima razgovor i ubacili su me u sistem. Ali sam ja prije njih, sebi pronašao posao. Kako bih kasnije prošao (da su mi oni našli posao) stvarno Vam ne znam reći, ali do tada nisam imao nikakvih problema sa njima. Jako su ljubazni. U krajnjem slučaju, ako ništa sami ne budete mogli naći, aplicirajte tamo, ne možete ništa izgubiti. ridulo.gif

Gore ste rekli da imate Visoku stručnu spremu, to će Vam možda pomoći. Stvarno oko toga ništa ne znam, jer ja to nemam, ali to će Vam sve reći kada budete predavali papire. Ali imaćete prednost jer ste u BiH već bili zaposleni (to je meni falilo: radno iskustvo. ridego.gif)
Moj savjet Vam je da ganjate posao ujedno sa jezikom (jer imate Vi još mnogo do B2). Znam da je teško, jako je naporno. Fali pored svaga i mnogo papira koje morate prikupiti (i prevesti) ali se na kraju sve isplati. Nisam Vam rekao, ali prevedite sve dokumente (od rodnog lista pa do diplome od srednje škole) jer će Vam trebati i na našem jeziku, a i na Njemačkom. I ni slučajno, ne predajite nigdje original!!!, već idite kod notara, napravite kopiju i neka Vam tu kopiju i ovjeri.

Savjet za jezik: i pored toga svega što učite na kursu, slobodno čitajte neke romane kod kuće, radite gramatiku, jer će Vam dobro doći. Ako budete imali neka pitanja u vezi jezika (od knjiga, do pripremnog materijala, pa do ispita), mogu Vam na mejl napisati šta sam ja sve koristio i kako sam se pripremao. Ispit nije lagan, odmah da Vas upozorim. ridego.gif

Kao i prošli put, napisao sam roman, ali želim da Vam sve lijepo objasnim (nadam se da nije problem). ridego.gif Poslaću Vam mejl, čisto da Vam ostane, da mi se tamo možete obratiti za dodatna pitanja. Slobodno pitajte, za sve što Vas zanima.
Lijep pozdrav.

sagitarius (User's profile) January 22, 2016, 1:56:58 PM

zdravo svima na forumu.imam jedno pitanje ako neko moze da mi odgovori.prijatelj iz njemacke mi je nasao poslodavca tamo neki staracki dom i od njih sam dobio formulare za boravisnu dozvolu i to sam poslao u Landau u drzavni ured i diplomu za njegovatelja.to sam poslso 13.11.2015 pa ako neko moze da mi odgovori koliko vremena treba proci do odgovora i da li da se nadam pozitivnom odgovoru.neznam ni sta provjeravaju al nisam nikad nista krivicno gonjen niti sam igdje predavao prije zahtjev za raadnu dozvolu.Hvala unaprjed.pozdrav

_Ozrenko1 (User's profile) January 22, 2016, 3:05:35 PM

Pozdrav.

U ranijim postovima sam objasnio kakva je procedura prilikom predavanja papira kod mene bila. Razlikuje se od Vase. Ali kao sto rekoh sve se razlikuje od pokrajine do pokrajine i od poslodavca.
To koliko ce provjera da traje, niko Vam ne moze reci, kao ni za to da li cete dobiti pozitivan odgovor. Sada sve zavisi od njih. Ja sam za boravisnu dozvolu predao 01.12.2015 i odgovor sam dobio prosle sedmice. Ako već prije niste tamo radili/studirali i ako niste kaznjavani, po mom misljenju provjera ne bi trebala dugo trajati. A i ne vidim razlog da ne dobijete pozitivan odgovor, ali kao što rekoh to je samo moje misljenje, javice Vam odgovor. ridego.gif

Srećno!

sagitarius (User's profile) January 22, 2016, 5:51:11 PM

hvala puno na odgovoru.a cuo sam i ja da se razlikune od pokrajne do pokrajne.ma mozda i bude srece.sretno i tebi za dalje.pozdrav

novoime (User's profile) January 25, 2016, 6:37:52 AM

"Ozrenko" hvala ti na odgovoru i informacijama koje dijelis s nama ovdje. Nadam se da ce sve biti ok.. Trenutno cu se najvise usredotociti na ucenje jezika pa se kasnije cujemo. Hvala jos jednom.. pozdrav i sretno!

Back to start